lauantai 8. joulukuuta 2012

133 I TAISI MAASTO VÄHÄN VENÄHTÄÄ

Nyt yritän saada taas jonkin näköistä kunnon postausta aikaiseksi, sillä nämä kuulumiset ovat nyt sattuneet jäämään vähäiselle. Kuitenkin, Appe tuli meille tänään päiväksi ja iltapäivällä päätimme lähteä maastoilemaan ja kuvailemaan tulevaan Immy videoon hiukan pätkiä.

Ensin kävelimme n. kolme kilometriä tietä pitkin. Alle parin kilometrin mentyämme Immyn jalkoihin oli kerääntynyt kauheat tilsapaakut emmekä tietenkään olleet älynneet ottaa mukaan kaviokoukkua. Laskeuduin tietysti alas satulasta ja aloimme etsiä Apen kanssa tien vieressä rehottavasta risukasasta terävää ja kestävää kepukkaa, jolla olisimme voineet hakata tilsat irti. Lopulta löysimme sopivan kepin ja saimme pitkän koputtelun jälkeen paakut irti ja taas voitiin matkaa jatkaa. (tuossa kohtaa tietysti sitten kadotimme sen hyvän tilsojen irroitus kepin)


Saimme taitettua matkaa vain kilometrin verran, kunnes taas oli tilsat kavionpohjassa. Taas jouduimme etsiskelemään keppiä läheisestä metsiköstä ja hakkaamaan hulluna tilsat irti. Tällä kertaa kuitenkin pidimme keppiä mukana.

Kun vihdoin pääsimme pienelle tasaiselle pätkälle aloin tölttäillä hiukan edestakaisin tietä. Immy kipitti oikein kivasti ja selkä liikkui hyvin, välillä jouduin kuitenkin ottamaan hyvinkin jämäkästi ponia suusta että jarrut löytyisivät.Kun töltit oli tölttäilty aloin pyytämään ravia. Alussa menimme Immyn kanssa hirmuista vauhtia einkä saanut mitenkään päin Immyä tuntumalle. En olisi halunnut nähdä tutota meidän menoa yhtään sillä se tuntui aivan karmealle sähellykselle.:D


Lopuksi ajattelin kokeilla nostaa Immyllä pätkän laukkaa. Kun siirsin ponin laukkaan niin ponihan ampaisi kuin tykin kuula. Laukka pyöri kyllä kivasti, mutta se hidastus olikin toinen juttu, johon meni aivan mahdoton matka. Yritin vielä pari kertaa uudestaan laukaa, mutta lopputulos oli aina sama. Pimeä alkoi kuitenkin jo tulla, joten oli pakko lähteä käppäilemään kotia kohti, mutta ennen sitä oli pakko naputella taas tilsoja.


Kotimatkan talutin puoliksi, koska minusta tuntui, että olisi tasapuolisempaa kävellä Apen kanssa. Kun talli oli jo nähtävissä heitin tottakai tilsakeppimme menemään. Parin minuutin päästä oli tottakai Immyn vasempaan takajalkaan tupsahtanut kauea määrä lunta ja jäätä. Yritimme Apen kanssa taluttaa ponia hissukseen lähemmän tallia, mutta ei voitu katsoa enää, koska Immyn jalka vääntyi aina joka askeleella aivan ihmeellisesti. Mieleeni tuli heti kauhea ajatus ´mitä jos Immyllä menee tuossa jokin jänne sijoiltaan tms.´ joten otin jalat alleni ja lähdin etsimään heitettyä keppiä. Sitä ei kuitenkaan löytynyt vaikka möngin melkein puolet naapurimme pellostakin. Jouduin sitten raahautumaan tallille ja hakemaan vasaran jolla lopulta saimmekin tilsan irti. Huoh, onneksi saamme Immylle tilsakumit, mutta nekin vasta noin kuukauden päästä. 

Maastohan siis kesti yhteensä pari tuntia eli tänään tuli ainakin ulkoiltua. :) Ei minulla nyt tästä päivästä muuta, heippa!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, että tilsat kiusasi. Ne onkin kamalii ku joutuu naputtelee koko ajan.
t.Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Siinähän ne tilsat ois lähtyny ku oisit ravannu

Ancu kirjoitti...

Anonyymi1 - Olen täysin samaa mieltä, pitää vain toivoa, että nuo kengät kuluisivat tavallista nopeammin niin saataisiin kutsuttua kengittäjäkin aikaisemmin + samalla tilsakumit;)

Anonyymi2 - Kun ne olivat aivan jäätä ja jouduimme kopputtamaankin tosissamme niitä, niin en uskoisi että olisivat ravatessa lähteneet. :/ Enkä olisi edes uskaltanut alkaa ravaamaan jos Immy olisikin astunut jotenkin oudosti jalalleen tai olisi liukastunut ne jalassa. Mutta tuollain minä ajattelen.:)

Merika kirjoitti...

Jep, se on ihan hirveen näköistä kun tilsan takia hepan jalat muljahtelee silleen ällöttävästi! Alkaa jo pelottaa ponin puolesta, että jos tuossa jalat menee :/

ps. kannattaa seurailla Mirkan blogia, johonkin noista joulukalenterin luukkuun tulee yksi tilsoja koskeva juttu (http://sorbyszonata.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Tilsoja ei missään tapauksessa saa hakata irti vaa esim ravata be irti. Eläinlääkäri vaan kertoi joskus että on vaarallista lähtee hakkaan niitä irti varsinkin jos hevosella on ollut ähky tai kaviokuume. Siitä voi tulla sitten kai jotain. Hyvä ois myös pistää vaikka kynttilää kavioon oikein paljon jos niitä kumeja ei ole :) siinä pari neuvoo mit kivoja kuvia :P

Ancu kirjoitti...

Merika - Kiitos tuon blogin linkkauksesta! Alankin heti seurailemaan:)

Anonyymi - Itse en ole kyllä kuullut sen olevan vaarallista. Mielestäni vaarallisempaa on ratsastella ponilla jolla aivan karmeat korot kaviossa. Kiitos tuosta vinkistä! En kylläkään usko että alan kynttilää ponin jalkaan laittamaan, mutta hurja kiitos vinkistä:)

Anonyymi kirjoitti...

ite kans käytän kynttilää aina :D on todella helppo ja nopee laittaa :) suosittelen nöille keleille kyllä kaikille hevosen omistajille :) ja jos tilsoja sitten sattuu tulemaan ne saa helposti vääntämllä pois. mä oon muuten kans kuullut ettei niitä saa hakata pois ja meidän tallilla ainakin on seinälle sellainen lappu jossa kehotetaan vääntämääm ne irti. mutta ihania kuvia ja ootte tosi kaunis pari! <3

Ancu kirjoitti...

Anonyymi - Aijaa, no pitää harkita jos itsekkin sitten jossain vaiheessa sattuisin kokeilemaan tuota kynttilää.:) Mutta pakkohan niitä on hakata ennen kuin ne tilsat väännetään irti. En ainakaan ole saanut noita Immyn jaloista noita jäätilsoja vain tuostanoin vain kääntämällä. Mutta pajon kiitoksia sulle kommentista!:)